Twój prawnik imigracyjny

Profesjonalna pomoc prawna w legalizacji pracy i pobytu cudzoziemców w Polsce.

Zadzwoń: + 48 71 719 59 08

Napisz do nas office@krasuski.legal
Zadzwoń do nas +48 71 719 59 08

Twój prawnik imigracyjny | Your immigration lawyer

ul. Kręta 10/U1, Wrocław

Wyszukaj na stronie

Nie jest rzadkością sytuacja, w której cudzoziemiec w trakcie legalnego pobytu w Polsce zamierza zmienić pracodawcę. Każdy u nas ma prawo do swobodnego wyboru pracodawcy. Zgodnie bowiem z treścią Konstytucji RP każdy kto znajduje się pod władzą Rzeczypospolitej Polskiej, korzysta z wolności i praw zapewnionych w Konstytucji. Ta natomiast w art. 65 stanowi, że każdemu zapewnia się wolność wyboru i wykonywania zawodu oraz wyboru miejsca pracy.

Co z zezwoleniem na pobyt czasowym w przypadku zmiany pracodawcy

Tak się składa, że samo posiadanie jednolitego zezwolenia na pobyt czasowy i pracę daje jedynie możliwość świadczenia pracy na warunkach i na rzecz pracodawcy wpisanych w takiej decyzji. Innymi słowy - zezwolenie takie nie uprawnia cudzoziemca do wykonywania pracy dla innego pracodawcy. Powoduje to, że cudzoziemiec powinien albo (1) złożyć wniosek o zmianę zezwolenia na pobyt czasowy i pracę, albo (2) złożyć wniosek o wydanie kolejnego zezwolenia na pobyt czasowy i pracę, w związku z zatrudnieniem u nowego pracodawcy.

Zmiana zezwolenia na pobyt czasowy i pracę

Zgodnie z ustawą o cudzoziemcach zezwolenie na pobyt czasowy i pracę może być w każdym czasie, na wniosek cudzoziemca, zmienione przez wojewodę właściwego ze względu na miejsce aktualnego pobytu cudzoziemca, jeżeli cudzoziemiec zamierza wykonywać pracę u innego pracodawcy użytkownika. Tym samym cudzoziemiec może złożyć wniosek o zmianę zezwolenia na pobyt czasowy i pracę tylko w sytuacji, gdy jest zatrudniany przez agencję pracy tymczasowej i zamierza świadczyć pracę dla innego pracodawcy użytkownika.

Nowy wniosek o zezwolenie na pobyt czasowy i pracę

Powyższy przepis dotyczący zmiany zezwolenia dotyczy jedynie pracownika tymczasowego zatrudnionego przez agencję pracy tymczasowej. Tym samym w każdym innym przypadku cudzoziemiec zamierzający podjąć pracę u innego pracodawcy powinien złożyć nowy wniosek o zezwolenie na pobyt czasowy i pracę. Dopiero wydanie nowej decyzji umożliwia cudzoziemcowi  podjecie zatrudnienia u nowego pracodawcy.

Niejeden cudzoziemiec przybywając do Polski zdecydował się, celem legalizacji swojego pobytu, założyć spółkę z o.o. Nie wnikając w szczegóły i mówiąc w uproszczeniu - rejestracja spółki pozwala bowiem złożyć wniosek o zezwolenie na pobyt czasowy w celu prowadzenia działalności gospodarczej, czy też wniosek o wydanie wizy. Abstrahuję już od kwestii, czy samo założenie spółki jest wystarczające, aby skutecznie ubiegać się o takie zezwolenie, czy wizę. Kwestia ta nie jest jakkolwiek przedmiotem dzisiejszego wpisu. Przedmiotem wpisu jest natomiast wpływ założenia spółki z o.o. i występowania w niej cudzoziemca w charakterze wspólnika i członka zarządu, na rozstrzygnięcie w sprawie o udzielenie cudzoziemcowi zezwolenia na pobyt czasowy i pracę.

Spółka z o.o. a zezwolenie na pobyt czasowy i pracę

Otóż okazuje się, że założenie spółki przez cudzoziemca nie zawsze prowadzi do rentownego przedsięwzięcia w Polsce. Często spółka jest założona do osiągnięcia ww. celu, tj. wjazdu lub pobytu w Polsce, a nie dla faktycznego prowadzenia przedsiębiorstwa. Po osiągnięciu tego celu zdarza się, że spółka pozostaje porzucona … i ostatecznie zapomniana. Cudzoziemiec znajduje pracę, po czym zamierza zalegalizować pobyt w Polsce składając wniosek o zezwolenie na pobyt czasowy i pracę. No i wówczas …. chcąc nie chcąc cudzoziemiec powinien przypomnieć sobie o tym, że jest członkiem zarządu i posiada udziały w spółce z o.o. Najlepiej, gdyby pamięć powróciła jeszcze przed złożeniem wniosku. Jakkolwiek jeżeli cudzoziemiec sam sobie nie przypomni to zostanie mu to najprawdopodobniej przypomniane.

Działalność gospodarcza jako przeszkoda do uzyskania zezwolenia na pobyt czasowy i pracę

Dlaczego tak jest? Otóż zgodnie z obowiązującymi przepisami prowadzenie działalności na terytorium RP stanowi podstawę odmowy wszczęcia postępowania w sprawie udzielenia cudzoziemcowi zezwolenia na pobyt czasowy i pracę. I takie sytuacje się zdarzają. Warto zatem rozwiązać ten problem zanim wydarzy się coś nieoczkowanego i niepożądanego.

Zatrudniasz cudzoziemców?

 

 

Pomożemy Ci zalegalizować ich pracę w sposób umozliwiający kontynuowane i nieprzerwane zatrudnienie.

Legalizacja pobytu w Polsce

  • Rejestracja pobytu obywatela UE
    Obywatele UE a także członkowie ich rodzin, niebędący obywatelami UE mogą przebywać na terytorium RP przez okres do 3 miesięcy bez konieczności spełniania jakichkolwiek warunków pobytu, z wyjątkiem posiadania ważnego dokumentu podróży. Rejestracja pobytu obywatela UE u wojewody Po upływie tego okresu konieczne jest zarejestrowanie swojego pobytu przez obywatela UE.…
  • Dostęp do rynku pracy członków rodziny posiadaczy Niebieskiej Karty
    Mój małżonek uzyskał zezwolenie na pobyt czasowy w celu wykonywania pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji, tzw. Niebieską Kartę UE. Czy rozpatrując mój wniosek o udzielenie zezwolenia na pobyt czasowy, wojewoda powinien wziąć pod uwagę ten fakt i umieścić na mojej karcie pobytu adnotację o dostępie do rynku pracy? Czy…
  • Czy cudzoziemiec musi mieć przy sobie paszport?
    Zgodnie z ustawą o cudoziemcach - ten kto na żądanie uprawnionych organów nie okazuje dokumentów uprawniających go do pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli są wymagane, podlega karze grzywny. Obowiązek okazania dokumentu uprawniającego do pobytu Z tego przepisu często wywodzi się obowiązek posiadania przez cudzoziemca przy sobie paszportu, o ile…
  • Niebieska Karta UE
    Niebieska Karta pozwala wykwalifikowanym pracownikom nie będącymi obywatelami Unii Europejskiej na pobyt i pracę na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej. Czym jest Niebieska Karta W istocie jest rodzajem zezwolenia na pobyt czasowy. Procedurę uzyskania zezwolenia na pobyt czasowy w celu wykonywania pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji regulują art. 127 i następne…
  • Warunki udzielenia zezwolenia na pobyt czasowy w celu wykonywania pracy wymagających wysokich kwalifikacji
    Zezwolenie na pobyt czasowy w celu wykonywania pracy wymagającej wysokich kwalifikacji udziela się, jeśli celem pobytu cudzoziemca w Polsce jest wykonywania pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji. Kryteria wydania niebieskiej karty Nadto powinny zostac spełnione następujące warunki: zawarcie na okres przynajmniej 1 roku umowy o pracę, umowy o pracę nakładczą,…
  • Niebieska karta - kiedy będzie odmowa?
    Cudoziemiec ubiegający się o zezwolenie na pobyt czasowy i pracę w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji może liczyć się z odmową wszczęcia postępowania lub odmową wydania zezwolenia. Odmowa wszczęcia postępowania ws niebieskiej karty Odmowa wszczęcia postępowania to sytuacja, w której postępowanie nie zostanie w ogóle przeprowadzone. Organ wyda decyzję o odmowie…
  • Zezwolenie na pobyt czasowy - fikcyjność małżeństwa
    Ważny związek małżeński cudzoziemca z obywatelem polskim stanowi jedną z okoliczności uzasadniających ubieganie się o zezwolenie na pobyt czasowy. Pobyt czasowy z małzonkiem - jakie okolicczności podlegają badaniu W trakcie postępowania wojewoda bada, czy małżeństwo nie zostało zawarte wyłącznie w celu zalegalizowania pobytu cudzoziemca w Polsce. W postępowaniu tym ustala…
  • Działalność jednoosobowa a zezwolenie na pobyt czasowy
    Co do zasady cudzoziemcy pochodzący spoza Unii Europejskiej mają ograniczoną możliwość doboru formy prawnej działalności gospodarczej. Aby taki cudzoziemiec mógł wykorzystać każdą z form prawnych prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce, w tym możliwość prowadzenia jednoosobowej działalności gospodarczej, muszą zostać spełnione dodatkowe kryteria. W niektórych sytuacjach wystarczające okazuje się posiadanie zezwolenia…
  • Zezwolenie na pobyt czasowy w celu prowadzenia działalności gospodarczej
    Komu udziela się zezwolenia na pobyt czasowy w celu prowadzenia działalności gospodarczej? Okazuje, się że – zgodnie z obowiązującymi przepisami - zezwolenie na pobyt czasowy ze względu na prowadzenie działalności gospodarczej powinien uzyskać nie tylko cudzoziemiec wykonujący działalność gospodarczą w ścisłym słowa tego znaczeniu. Na pierwszy rzut oka mogło by…
  • Opłata za kartę pobytu i od wniosku o wydanie zezwolenia na pobyt czasowy
    Wniosek o wydanie zezwolenia na pobyt czasowy dla cudzoziemca wymaga uiszczenia opłaty skarbowej. Opłatę za kartę pobytu cudzoziemiec uiszcza dopiero po uzyskaniu zezwolenia. Wysokość opłat od wniosku o wydanie zezwolenia na pobyt czasowy 440 zł - zezwolenie na pobyt czasowy i pracę 440 zł - zezwolenie na pobyt czasowy w…
  • O obywatelstwo łatwiej z Kartą Polaka
    W dniu 02 września 2016 r. weszły w życie zmiany do ustawy o obywatelstwie polskim. Jedna z tych zmian umożliwia cudzoziemcom posiadającym Kartę Polaka ubieganie się o uznanie za obywatela polskiego już po roku nieprzerwanego pobytu cudzoziemca na terytorium Polski na podstawie zezwolenia na pobyt stały, o ile zezwolenie te…
  • Wniosek o „kartę pobytu” pozostawiony bez rozpoznania?
    „Złożyłem wniosek o zezwolenie na pobyt czasowy. Po jakimś okresie otrzymałem zawiadomienie o pozostawieniu wniosku bez rozpoznania. Co mogę zrobić?” Pytanie, które pojawia się od czasu do czasu na ustach cudzoziemców ubiegających się o kartę pobytu. Wniosek pozostawiony bez rozpoznania! Co mogę zrobić? Aby uzyskać zezwolenie pobytowe należy złożyć prawidłowo…
  • Zmieniłem pracodawcę – co z moją kartą pobytu?
    Nie jest rzadkością sytuacja, w której cudzoziemiec w trakcie legalnego pobytu w Polsce zamierza zmienić pracodawcę. Każdy u nas ma prawo do swobodnego wyboru pracodawcy. Zgodnie bowiem z treścią Konstytucji RP każdy kto znajduje się pod władzą Rzeczypospolitej Polskiej, korzysta z wolności i praw zapewnionych w Konstytucji. Ta natomiast w…
  • Spółka z o.o. - problem w uzyskaniu zezwolenia na pobyt czasowy i pracę (karty pobytu)
    Niejeden cudzoziemiec przybywając do Polski zdecydował się, celem legalizacji swojego pobytu, założyć spółkę z o.o. Nie wnikając w szczegóły i mówiąc w uproszczeniu - rejestracja spółki pozwala bowiem złożyć wniosek o zezwolenie na pobyt czasowy w celu prowadzenia działalności gospodarczej, czy też wniosek o wydanie wizy. Abstrahuję już od kwestii,…
  • Zezwolenie na pobyt czasowy i działalność gospodarcza
    Cudzoziemcy pochodzący spoza Unii Europejskiej mają ograniczoną możliwość doboru formy prawnej działalności gospodarczej. 
    Czytaj dalej...

Potrzebujesz zezwolenia na pobyt?

 

 

Pomożemy Ci w uzyskaniu zezwolenia na pobyt czasowy, zezwolenie na pobyt stały, zezwolenie dla rezydenta długoterminowego EU, obywatelstwa.

Napisz do nas

Potrzebujesz pomocy z zakresu prwa imigracyjnego? Napisz do nas!

 

Kancelaria Radcy Prawnego Konrad Krasuski

Kancelaria prawna świadczy m.in. usługi z zakresu prawa imigracyjnego dla cudzoziemców oraz dla pracodawców zatrudniajacych cudzoziemców w Polsce.

Doradzamy cudzoziemcom w sprawac hzwiązanych z legalizacja pobytu oraz pracy w Polsce. W tym zakresie udzielamy porad prawnych oraz reprezentujemy cudzoziemców w postepowaniach administracyjnych przed właściwym organem administracji.

Pomagamy pracodawcom w legalizacji zatrudnienia cudzoziemców w Polsce. Powyżsa pomoc prawna obejmuje doradztwo prawne oraz wspracie prawne przy uzyskiwaniu różnego rodzaju zezwoleń na pracę.
our team
Konrad Krasuski
Radca Prawny
e: k.krasuski@krasuski.legal
our team
Mateusz Kozakowski
Radca Prawny
e: m.kozakowski@krasuski.legal
our team
Marcin Walasiak
Prawnik
e: m.walasiak@krasuski.legal