Twój prawnik imigracyjny

Profesjonalna pomoc prawna w legalizacji pracy i pobytu cudzoziemców w Polsce.

Zadzwoń: + 48 71 719 59 08

Napisz do nas office@krasuski.legal
Zadzwoń do nas +48 71 719 59 08

Twój prawnik imigracyjny | Your immigration lawyer

ul. Kręta 10/U1, Wrocław

Wyszukaj na stronie

Czy jest mozliowść kontynuowania pracy przez cudzoziemca, któremu została ona powierzona na podstawie oświadczenia? - problem życia codziennego pracodawców.

Kontynuowanie zatrudnienia cudzoziemca po oświadczeniu

W celu jak najszybszego zatrudnienia cudzoziemca, pracodawcy często decydują się najpierw na zatrudnienie ich na podstawie oświadczenia o powierzeniu pracy, a dopiero potem na podstawie zezwolenia na pracę, bowiem są one uzyskiwane w zdecydowanie krótszym czasie niż zezwolenia na pracę. Prawo dopuszcza przy spełnieniu określonych warunków możliwość kontynuowania zatrudnienia przez cudzoziemca. Jakie warunki trzeba spełnić?

Warunki kontynuowania pracy przez cudzoziemca

Przede wszystkim, należy zatrudniać cudzoziemca w związku z oświadczeniem przez okres nie krótszy niż 3 miesiące na podstawie umowy o pracę. Konieczne jest również złożenie wniosku o wydanie zezwolenia na pracę jeszcze przed upływem daty zakończenia pracy wskazanej w oświadczeniu. Ponadto stanowisko, na którym będzie zatrudniony cudzoziemiec na podstawie zezwolenia na pracę, a także warunki nie mogą być gorsze niż te określone w oświadczeniu. Ostatnim warunkiem jest kompletność wniosku, tzn. wniosek o zezwolenia na pracę nie może zawierać braków formalnych lub braki formalne zostały uzupełnione w terminie. W razie spełnienia powyższych warunków pracę uważa się za legalną od dnia upływu ważności tego oświadczenia do dnia wydania zezwolenia na pracę lub doręczenia decyzji odmownej w tej sprawie.

O niektórych okolicznościach związanych z powierzeniem cudzoziemcowi wykonywania pracy, pracodawca jest zobowiązany poinformować wojewodę, który wydał zezwolenie na pracę. Podobnie w przypadku pracy na podstawie oświadczenia o powierzeniu pracy cudzoziemcowi.

Obowiązek powiadomienia w przypadku zezwolenia na pracę

Zgodnie z ustawą o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy do tych okoliczności należy zaliczyć między innymi:

1) rozpoczęcie pracy przez cudzoziemca o innym charakterze lub na innym stanowisku niż określone w zezwoleniu na pracę,
2) zmianę siedziby lub miejsca zamieszkania, nazwy lub formy prawnej podmiotu powierzającego cudzoziemcowi wykonywanie pracy lub przejęcie zakładu pracy lub jego części przez innego pracodawcę,
3) przejście zakładu pracy lub jego części na innego pracodawcę,
4) nie podjęcie przez cudzoziemca pracy w okresie 3 miesięcy od początkowej daty ważności zezwolenia na pracę,
5) przerwanie przez cudzoziemca pracy na okres przekraczający 3 miesiące,
6) zakończenie przez cudzoziemca pracy wcześniej niż 3 miesiące przed upływem okresu ważności zezwolenia na pracę.

W jakiej formie i w jakim terminie powinno nastąpić powiadomienie? Otóż, pisemnie i w terminie 7 dni od daty zaistnienia danej okoliczności. Powiadomienie urzędu pracy

Obowiązek powiadomienia w przypadku oświadczenia o powierzeniu pracy

Również na podmiocie powierzającym wykonywanie pracy cudzoziemcowi, którego oświadczenie o powierzeniu wykonywania pracy cudzoziemcowi zostało wpisane do ewidencji oświadczeń, ciążą obowiązki informacyjne. Podmiot ten jest zobowiązany pisemnie powiadomić właściwy powiatowy urząd pracy o: 1) podjęciu pracy przez cudzoziemca najpóźniej w dniu rozpoczęcia pracy, 2) niepodjęciu pracy przez cudzoziemca w terminie 7 dni od dnia rozpoczęcia pracy określonego w ewidencji oświadczeń. Sankcje za niedopełnienie obowiązku powiadomienia Za niedopełnienie obowiązku powiadomienia wojewody o powyżej wskazanych okolicznościach, grozi kara grzywny w kwocie nie niższej niż 100 zł. Natomiast kto nie dopełnia obowiązku informacyjnego względem urzędu pracy, lub przekazuje nieprawdziwe informacje o podjęciu, niepodjęciu lub zakończeniu pracy przez cudzoziemca na podstawie oświadczenia o powierzeniu wykonywania pracy cudzoziemcowi, podlega karze grzywny.

Zatrudniasz cudzoziemców?

 

 

Pomożemy Ci zalegalizować ich pracę w sposób umozliwiający kontynuowane i nieprzerwane zatrudnienie.

Legalizacja pobytu w Polsce

  • Rejestracja pobytu obywatela UE
    Obywatele UE a także członkowie ich rodzin, niebędący obywatelami UE mogą przebywać na terytorium RP przez okres do 3 miesięcy bez konieczności spełniania jakichkolwiek warunków pobytu, z wyjątkiem posiadania ważnego dokumentu podróży. Rejestracja pobytu obywatela UE u wojewody Po upływie tego okresu konieczne jest zarejestrowanie swojego pobytu przez obywatela UE.…
  • Dostęp do rynku pracy członków rodziny posiadaczy Niebieskiej Karty
    Mój małżonek uzyskał zezwolenie na pobyt czasowy w celu wykonywania pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji, tzw. Niebieską Kartę UE. Czy rozpatrując mój wniosek o udzielenie zezwolenia na pobyt czasowy, wojewoda powinien wziąć pod uwagę ten fakt i umieścić na mojej karcie pobytu adnotację o dostępie do rynku pracy? Czy…
  • Czy cudzoziemiec musi mieć przy sobie paszport?
    Zgodnie z ustawą o cudoziemcach - ten kto na żądanie uprawnionych organów nie okazuje dokumentów uprawniających go do pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli są wymagane, podlega karze grzywny. Obowiązek okazania dokumentu uprawniającego do pobytu Z tego przepisu często wywodzi się obowiązek posiadania przez cudzoziemca przy sobie paszportu, o ile…
  • Niebieska Karta UE
    Niebieska Karta pozwala wykwalifikowanym pracownikom nie będącymi obywatelami Unii Europejskiej na pobyt i pracę na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej. Czym jest Niebieska Karta W istocie jest rodzajem zezwolenia na pobyt czasowy. Procedurę uzyskania zezwolenia na pobyt czasowy w celu wykonywania pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji regulują art. 127 i następne…
  • Warunki udzielenia zezwolenia na pobyt czasowy w celu wykonywania pracy wymagających wysokich kwalifikacji
    Zezwolenie na pobyt czasowy w celu wykonywania pracy wymagającej wysokich kwalifikacji udziela się, jeśli celem pobytu cudzoziemca w Polsce jest wykonywania pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji. Kryteria wydania niebieskiej karty Nadto powinny zostac spełnione następujące warunki: zawarcie na okres przynajmniej 1 roku umowy o pracę, umowy o pracę nakładczą,…
  • Niebieska karta - kiedy będzie odmowa?
    Cudoziemiec ubiegający się o zezwolenie na pobyt czasowy i pracę w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji może liczyć się z odmową wszczęcia postępowania lub odmową wydania zezwolenia. Odmowa wszczęcia postępowania ws niebieskiej karty Odmowa wszczęcia postępowania to sytuacja, w której postępowanie nie zostanie w ogóle przeprowadzone. Organ wyda decyzję o odmowie…
  • Zezwolenie na pobyt czasowy - fikcyjność małżeństwa
    Ważny związek małżeński cudzoziemca z obywatelem polskim stanowi jedną z okoliczności uzasadniających ubieganie się o zezwolenie na pobyt czasowy. Pobyt czasowy z małzonkiem - jakie okolicczności podlegają badaniu W trakcie postępowania wojewoda bada, czy małżeństwo nie zostało zawarte wyłącznie w celu zalegalizowania pobytu cudzoziemca w Polsce. W postępowaniu tym ustala…
  • Działalność jednoosobowa a zezwolenie na pobyt czasowy
    Co do zasady cudzoziemcy pochodzący spoza Unii Europejskiej mają ograniczoną możliwość doboru formy prawnej działalności gospodarczej. Aby taki cudzoziemiec mógł wykorzystać każdą z form prawnych prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce, w tym możliwość prowadzenia jednoosobowej działalności gospodarczej, muszą zostać spełnione dodatkowe kryteria. W niektórych sytuacjach wystarczające okazuje się posiadanie zezwolenia…
  • Zezwolenie na pobyt czasowy w celu prowadzenia działalności gospodarczej
    Komu udziela się zezwolenia na pobyt czasowy w celu prowadzenia działalności gospodarczej? Okazuje, się że – zgodnie z obowiązującymi przepisami - zezwolenie na pobyt czasowy ze względu na prowadzenie działalności gospodarczej powinien uzyskać nie tylko cudzoziemiec wykonujący działalność gospodarczą w ścisłym słowa tego znaczeniu. Na pierwszy rzut oka mogło by…
  • Opłata za kartę pobytu i od wniosku o wydanie zezwolenia na pobyt czasowy
    Wniosek o wydanie zezwolenia na pobyt czasowy dla cudzoziemca wymaga uiszczenia opłaty skarbowej. Opłatę za kartę pobytu cudzoziemiec uiszcza dopiero po uzyskaniu zezwolenia. Wysokość opłat od wniosku o wydanie zezwolenia na pobyt czasowy 440 zł - zezwolenie na pobyt czasowy i pracę 440 zł - zezwolenie na pobyt czasowy w…
  • O obywatelstwo łatwiej z Kartą Polaka
    W dniu 02 września 2016 r. weszły w życie zmiany do ustawy o obywatelstwie polskim. Jedna z tych zmian umożliwia cudzoziemcom posiadającym Kartę Polaka ubieganie się o uznanie za obywatela polskiego już po roku nieprzerwanego pobytu cudzoziemca na terytorium Polski na podstawie zezwolenia na pobyt stały, o ile zezwolenie te…
  • Wniosek o „kartę pobytu” pozostawiony bez rozpoznania?
    „Złożyłem wniosek o zezwolenie na pobyt czasowy. Po jakimś okresie otrzymałem zawiadomienie o pozostawieniu wniosku bez rozpoznania. Co mogę zrobić?” Pytanie, które pojawia się od czasu do czasu na ustach cudzoziemców ubiegających się o kartę pobytu. Wniosek pozostawiony bez rozpoznania! Co mogę zrobić? Aby uzyskać zezwolenie pobytowe należy złożyć prawidłowo…
  • Zmieniłem pracodawcę – co z moją kartą pobytu?
    Nie jest rzadkością sytuacja, w której cudzoziemiec w trakcie legalnego pobytu w Polsce zamierza zmienić pracodawcę. Każdy u nas ma prawo do swobodnego wyboru pracodawcy. Zgodnie bowiem z treścią Konstytucji RP każdy kto znajduje się pod władzą Rzeczypospolitej Polskiej, korzysta z wolności i praw zapewnionych w Konstytucji. Ta natomiast w…
  • Spółka z o.o. - problem w uzyskaniu zezwolenia na pobyt czasowy i pracę (karty pobytu)
    Niejeden cudzoziemiec przybywając do Polski zdecydował się, celem legalizacji swojego pobytu, założyć spółkę z o.o. Nie wnikając w szczegóły i mówiąc w uproszczeniu - rejestracja spółki pozwala bowiem złożyć wniosek o zezwolenie na pobyt czasowy w celu prowadzenia działalności gospodarczej, czy też wniosek o wydanie wizy. Abstrahuję już od kwestii,…
  • Zezwolenie na pobyt czasowy i działalność gospodarcza
    Cudzoziemcy pochodzący spoza Unii Europejskiej mają ograniczoną możliwość doboru formy prawnej działalności gospodarczej. 
    Czytaj dalej...

Potrzebujesz zezwolenia na pobyt?

 

 

Pomożemy Ci w uzyskaniu zezwolenia na pobyt czasowy, zezwolenie na pobyt stały, zezwolenie dla rezydenta długoterminowego EU, obywatelstwa.

Napisz do nas

Potrzebujesz pomocy z zakresu prwa imigracyjnego? Napisz do nas!

 

Kancelaria Radcy Prawnego Konrad Krasuski

Kancelaria prawna świadczy m.in. usługi z zakresu prawa imigracyjnego dla cudzoziemców oraz dla pracodawców zatrudniajacych cudzoziemców w Polsce.

Doradzamy cudzoziemcom w sprawac hzwiązanych z legalizacja pobytu oraz pracy w Polsce. W tym zakresie udzielamy porad prawnych oraz reprezentujemy cudzoziemców w postepowaniach administracyjnych przed właściwym organem administracji.

Pomagamy pracodawcom w legalizacji zatrudnienia cudzoziemców w Polsce. Powyżsa pomoc prawna obejmuje doradztwo prawne oraz wspracie prawne przy uzyskiwaniu różnego rodzaju zezwoleń na pracę.
our team
Konrad Krasuski
Radca Prawny
e: k.krasuski@krasuski.legal
our team
Mateusz Kozakowski
Radca Prawny
e: m.kozakowski@krasuski.legal
our team
Marcin Walasiak
Prawnik
e: m.walasiak@krasuski.legal