Twój prawnik imigracyjny

Profesjonalna pomoc prawna w legalizacji pracy i pobytu cudzoziemców w Polsce.

Zadzwoń: + 48 71 719 59 08

Napisz do nas office@krasuski.legal
Zadzwoń do nas +48 71 719 59 08

Twój prawnik imigracyjny | Your immigration lawyer

ul. Kręta 10/U1, Wrocław

Wyszukaj na stronie

Wybór konkretnej formy prowadzonej działalności gospodarczej uzależniony jest przede wszystkim od kraju pochodzenia cudzoziemca. Niektórzy z cudzoziemców mają bowiem możliwość podejmowania i wykonywania działalności gospodarczej na terytorium Polski wg zasad obowiązujących obywateli polskich. Od tych cudzoziemców nie wymaga się spełniania dodatkowych kryteriów umożliwiających prowadzenie działalności gospodarczej w określonej formie prawnej.

Firma cudzoziemca według zasad obowiązujących obywateli RP

Bez spełniania dodatkowych kryteriów podejmować i prowadzić działalność gospodarczą w Polsce mogą obywatele: (1) państw członkowskich Unii Europejskiej, (2) państw członkowskich Europejskiego Stowarzyszenia Wolnego Handlu (EFTA) - stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, (3) państw niebędących stronami umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, które mogą korzystać ze swobody przedsiębiorczości na podstawie umów zawartych przez te państwa z Unią Europejską i jej państwami członkowskimi. Cudzoziemcy pochodzący z powyższych państw mogą zatem prowadzić swoją firmę w następujących formach prawnych:
  • jednoosobowa działalność gospodarcza,
  • spółka jawna,
  • spółka partnerska,
  • spółka komandytowa,
  • spółka komandytowo-akcyjna,
  • spółka z ograniczoną odpowiedzialnością,
  • spółka akcyjna.

Cudzoziemcy z innych państw spełniający dodatkowe kryteria

Zgodnie z obowiązującym prawem cudzoziemcy z innych Państw niż określone powyżej także mogą podejmować i wykonywać działalność gospodarczą na zasadach odnoszących się do obywateli polskich. Uzależnione jest to jednakże od spełnienia przez cudzoziemca dodatkowych kryteriów. Dowolną formę prawną działalności gospodarczej może wybrać cudzoziemiec, który np. posiada zezwolenie na pobyt stały, zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego UE lub ważną kartę polaka. W określonych sytuacjach działalność na zasadach dotyczącą obywateli polskich mogą otworzyć cudzoziemcy posiadający jedynie zezwolenie na pobyt czasowy (Działalność jednoosobowa podczas zezwolenia na pobyt czasowy). Pozostałe przypadki, w których cudzoziemiec może dowolnie dobrać formę prawną działalności gospodarczej odnajdziemy w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej.

Firma pozostałych cudzoziemców

Cudzoziemcy pochodzący z innych państw i nie spełniający kryteriów określonych w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej mogą prowadzić firmę we wszystkich powyższych formach prawnych prócz:
  • jednoosobowa działalność gospodarcza,
  • spółka jawna,
  • spółka partnerska.
Innymi słowy cudzoziemcy innych państw niż określone powyżej mogą prowadzić działalność w formie spółki komandytowej, komandytowo-akcyjnej, z ograniczoną odpowiedzialnością i akcyjnej, a także mają możliwość przystępowania do takich spółek oraz obejmowania bądź nabywania ich udziałów lub akcji, o ile umowy międzynarodowe nie stanowią inaczej. Podjęcie działalności gospodarczej przez cudzoziemców, w którejkolwiek z tych form prawnych nie jest uwarunkowane od spełnienia dodatkowych kryteriów. Z doświadczenia wynika, że cudzoziemcy pochodzący spoza Unii Europejskiej będą mieli zatem do wyboru najczęściej jedynie powyższe formy działalności gospodarczej.
Co do zasady cudzoziemcy pochodzący spoza Unii Europejskiej mają ograniczoną możliwość doboru formy prawnej działalności gospodarczej. Aby taki cudzoziemiec mógł wykorzystać każdą z form prawnych prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce, w tym możliwość prowadzenia jednoosobowej działalności gospodarczej, muszą zostać spełnione dodatkowe kryteria.  W niektórych sytuacjach wystarczające okazuje się posiadanie zezwolenia na pobyt czasowy. W szczególności jeżeli pewne warunki spełnia rodzina cudzoziemca.

Zezwolenie na pobyt czasowy w celu kształcenia się na studiach

Pierwszym z przypadków, w którym cudzoziemiec posiadający zezwolenie na pobyt czasowy może podjąć jednoosobową działalność gospodarczą jest posiadanie przez niego zezwolenia na pobyt czasowy w celu kształcenia się na studiach. Zezwolenie takie jest wydawane, gdy celem pobytu cudzoziemca w Polsce jest podjęcie lub kontynuacja stacjonarnych studiów wyższych lub  studiów doktoranckich.

Zezwolenie na pobyt czasowy w celu połączenia z rodziną

Również zezwolenie na pobyt czasowy w celu połączenia z rodziną umożliwia cudzoziemcowi podjęcie jednoosobowej działalności gospodarczej. W takim przypadku muszą jednakże zostać spełnione warunki określone w art. 159 ust. 1 ustawy o cudzoziemcach.  Z treści tego przepisu dowiadujemy się, że cudzoziemiec zamierzający podjąć jednoosobową działalność gospodarczą powinien być członkiem rodziny cudzoziemca przebywającego w Polsce na określonej podstawie.  Podstawą taką może być m.in. (1) zezwolenie na pobyt czasowy w celu prowadzenia badań naukowych,  (2) zezwolenie na pobyt czasowy udzielone w związku z udzieleniem zgody na pobyt ze względów humanitarnych, czy (3) zezwolenie na pobyt czasowy w celu wykonywania pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji. Łącznie w ww. przepisie ustanowiono 5 podstaw pobytu członków rodziny cudzoziemca na terytorium Polski, które umożliwiają cudzoziemcowi założenie jednoosobowej firmy (zgodnie art. 13 ust. 2 pkt 1 lit. d ustawy o swobodzie działalności gospodarczej są to przypadki określone w art. 159 ust. 1 pkt 1 lit. e-i ustawy o cudzoziemcach). Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej przewiduje nadto pewne wyjątki jeżeli chodzi o cudzoziemców posiadających zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego UE udzielone przez inne państwo członkowskie Unii Europejskiej lub cudzoziemców będących członkami rodziny cudzoziemców posiadających zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego UE udzielone przez inne państwo członkowskie .
Komu udziela się zezwolenia na pobyt czasowy w celu prowadzenia działalności gospodarczej? Okazuje, się że – zgodnie z obowiązującymi przepisami - zezwolenie na pobyt czasowy ze względu na prowadzenie działalności gospodarczej powinien uzyskać nie tylko cudzoziemiec wykonujący działalność gospodarczą w ścisłym słowa tego znaczeniu. Na pierwszy rzut oka  mogło by się wydawać, że będzie to cudzoziemiec prowadzący jednoosobową działalność lub wspólnik którejś ze spółek osobowych. Obowiązujące prawo imigracyjne wykazuje jednakże, że będzie to również cudzoziemiec - wspólnik spółki z ograniczoną odpowiedzialnością lub akcjonariusz spółki akcyjnej. Tutaj niemniej pod pewnymi warunkami.

Cudzoziemiec jako wspólnik spółki z.o.o. lub akcjonariusz w spółce akcyjnej

Otóż polskie prawo imigracyjne rozróżnia sytuacje, w której cudzoziemiec pełni wyłącznie funkcje członka zarządu w spółce kapitałowej od sytuacji, w której cudzoziemiec nie tylko pełni funkcję członka zarządu w spółce, ale również jest wspólnikiem albo akcjonariuszem spółki.

Kiedy zezwolenie na pobyt czasowy ze względu na prowadzenie działalności gospodarczej

Cała różnica bowiem polega na tym, że w pierwszym przypadku cudzoziemiec powinien starać się o zezwolenie na pobyt czasowy ze względu na pracę. W drugim natomiast przypadku, gdy cudzoziemiec zarządza spółką kapitałową i dodatkowo posiada jej udziały albo akcje, to powinien złożyć wniosek o wydanie zezwolenia na pobyt czasowy ze względu na prowadzenie działalności gospodarczej.

Cudzoziemcy pochodzący spoza Unii Europejskiej mają ograniczoną możliwość doboru formy prawnej działalności gospodarczej. 

Zatrudniasz cudzoziemców?

 

 

Pomożemy Ci zalegalizować ich pracę w sposób umozliwiający kontynuowane i nieprzerwane zatrudnienie.

Legalizacja pobytu w Polsce

  • Rejestracja pobytu obywatela UE
    Obywatele UE a także członkowie ich rodzin, niebędący obywatelami UE mogą przebywać na terytorium RP przez okres do 3 miesięcy bez konieczności spełniania jakichkolwiek warunków pobytu, z wyjątkiem posiadania ważnego dokumentu podróży. Rejestracja pobytu obywatela UE u wojewody Po upływie tego okresu konieczne jest zarejestrowanie swojego pobytu przez obywatela UE.…
  • Dostęp do rynku pracy członków rodziny posiadaczy Niebieskiej Karty
    Mój małżonek uzyskał zezwolenie na pobyt czasowy w celu wykonywania pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji, tzw. Niebieską Kartę UE. Czy rozpatrując mój wniosek o udzielenie zezwolenia na pobyt czasowy, wojewoda powinien wziąć pod uwagę ten fakt i umieścić na mojej karcie pobytu adnotację o dostępie do rynku pracy? Czy…
  • Czy cudzoziemiec musi mieć przy sobie paszport?
    Zgodnie z ustawą o cudoziemcach - ten kto na żądanie uprawnionych organów nie okazuje dokumentów uprawniających go do pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli są wymagane, podlega karze grzywny. Obowiązek okazania dokumentu uprawniającego do pobytu Z tego przepisu często wywodzi się obowiązek posiadania przez cudzoziemca przy sobie paszportu, o ile…
  • Niebieska Karta UE
    Niebieska Karta pozwala wykwalifikowanym pracownikom nie będącymi obywatelami Unii Europejskiej na pobyt i pracę na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej. Czym jest Niebieska Karta W istocie jest rodzajem zezwolenia na pobyt czasowy. Procedurę uzyskania zezwolenia na pobyt czasowy w celu wykonywania pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji regulują art. 127 i następne…
  • Warunki udzielenia zezwolenia na pobyt czasowy w celu wykonywania pracy wymagających wysokich kwalifikacji
    Zezwolenie na pobyt czasowy w celu wykonywania pracy wymagającej wysokich kwalifikacji udziela się, jeśli celem pobytu cudzoziemca w Polsce jest wykonywania pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji. Kryteria wydania niebieskiej karty Nadto powinny zostac spełnione następujące warunki: zawarcie na okres przynajmniej 1 roku umowy o pracę, umowy o pracę nakładczą,…
  • Niebieska karta - kiedy będzie odmowa?
    Cudoziemiec ubiegający się o zezwolenie na pobyt czasowy i pracę w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji może liczyć się z odmową wszczęcia postępowania lub odmową wydania zezwolenia. Odmowa wszczęcia postępowania ws niebieskiej karty Odmowa wszczęcia postępowania to sytuacja, w której postępowanie nie zostanie w ogóle przeprowadzone. Organ wyda decyzję o odmowie…
  • Zezwolenie na pobyt czasowy - fikcyjność małżeństwa
    Ważny związek małżeński cudzoziemca z obywatelem polskim stanowi jedną z okoliczności uzasadniających ubieganie się o zezwolenie na pobyt czasowy. Pobyt czasowy z małzonkiem - jakie okolicczności podlegają badaniu W trakcie postępowania wojewoda bada, czy małżeństwo nie zostało zawarte wyłącznie w celu zalegalizowania pobytu cudzoziemca w Polsce. W postępowaniu tym ustala…
  • Działalność jednoosobowa a zezwolenie na pobyt czasowy
    Co do zasady cudzoziemcy pochodzący spoza Unii Europejskiej mają ograniczoną możliwość doboru formy prawnej działalności gospodarczej. Aby taki cudzoziemiec mógł wykorzystać każdą z form prawnych prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce, w tym możliwość prowadzenia jednoosobowej działalności gospodarczej, muszą zostać spełnione dodatkowe kryteria. W niektórych sytuacjach wystarczające okazuje się posiadanie zezwolenia…
  • Zezwolenie na pobyt czasowy w celu prowadzenia działalności gospodarczej
    Komu udziela się zezwolenia na pobyt czasowy w celu prowadzenia działalności gospodarczej? Okazuje, się że – zgodnie z obowiązującymi przepisami - zezwolenie na pobyt czasowy ze względu na prowadzenie działalności gospodarczej powinien uzyskać nie tylko cudzoziemiec wykonujący działalność gospodarczą w ścisłym słowa tego znaczeniu. Na pierwszy rzut oka mogło by…
  • Opłata za kartę pobytu i od wniosku o wydanie zezwolenia na pobyt czasowy
    Wniosek o wydanie zezwolenia na pobyt czasowy dla cudzoziemca wymaga uiszczenia opłaty skarbowej. Opłatę za kartę pobytu cudzoziemiec uiszcza dopiero po uzyskaniu zezwolenia. Wysokość opłat od wniosku o wydanie zezwolenia na pobyt czasowy 440 zł - zezwolenie na pobyt czasowy i pracę 440 zł - zezwolenie na pobyt czasowy w…
  • O obywatelstwo łatwiej z Kartą Polaka
    W dniu 02 września 2016 r. weszły w życie zmiany do ustawy o obywatelstwie polskim. Jedna z tych zmian umożliwia cudzoziemcom posiadającym Kartę Polaka ubieganie się o uznanie za obywatela polskiego już po roku nieprzerwanego pobytu cudzoziemca na terytorium Polski na podstawie zezwolenia na pobyt stały, o ile zezwolenie te…
  • Wniosek o „kartę pobytu” pozostawiony bez rozpoznania?
    „Złożyłem wniosek o zezwolenie na pobyt czasowy. Po jakimś okresie otrzymałem zawiadomienie o pozostawieniu wniosku bez rozpoznania. Co mogę zrobić?” Pytanie, które pojawia się od czasu do czasu na ustach cudzoziemców ubiegających się o kartę pobytu. Wniosek pozostawiony bez rozpoznania! Co mogę zrobić? Aby uzyskać zezwolenie pobytowe należy złożyć prawidłowo…
  • Zmieniłem pracodawcę – co z moją kartą pobytu?
    Nie jest rzadkością sytuacja, w której cudzoziemiec w trakcie legalnego pobytu w Polsce zamierza zmienić pracodawcę. Każdy u nas ma prawo do swobodnego wyboru pracodawcy. Zgodnie bowiem z treścią Konstytucji RP każdy kto znajduje się pod władzą Rzeczypospolitej Polskiej, korzysta z wolności i praw zapewnionych w Konstytucji. Ta natomiast w…
  • Spółka z o.o. - problem w uzyskaniu zezwolenia na pobyt czasowy i pracę (karty pobytu)
    Niejeden cudzoziemiec przybywając do Polski zdecydował się, celem legalizacji swojego pobytu, założyć spółkę z o.o. Nie wnikając w szczegóły i mówiąc w uproszczeniu - rejestracja spółki pozwala bowiem złożyć wniosek o zezwolenie na pobyt czasowy w celu prowadzenia działalności gospodarczej, czy też wniosek o wydanie wizy. Abstrahuję już od kwestii,…
  • Zezwolenie na pobyt czasowy i działalność gospodarcza
    Cudzoziemcy pochodzący spoza Unii Europejskiej mają ograniczoną możliwość doboru formy prawnej działalności gospodarczej. 
    Czytaj dalej...

Potrzebujesz zezwolenia na pobyt?

 

 

Pomożemy Ci w uzyskaniu zezwolenia na pobyt czasowy, zezwolenie na pobyt stały, zezwolenie dla rezydenta długoterminowego EU, obywatelstwa.

Napisz do nas

Potrzebujesz pomocy z zakresu prwa imigracyjnego? Napisz do nas!

 

Kancelaria Radcy Prawnego Konrad Krasuski

Kancelaria prawna świadczy m.in. usługi z zakresu prawa imigracyjnego dla cudzoziemców oraz dla pracodawców zatrudniajacych cudzoziemców w Polsce.

Doradzamy cudzoziemcom w sprawac hzwiązanych z legalizacja pobytu oraz pracy w Polsce. W tym zakresie udzielamy porad prawnych oraz reprezentujemy cudzoziemców w postepowaniach administracyjnych przed właściwym organem administracji.

Pomagamy pracodawcom w legalizacji zatrudnienia cudzoziemców w Polsce. Powyżsa pomoc prawna obejmuje doradztwo prawne oraz wspracie prawne przy uzyskiwaniu różnego rodzaju zezwoleń na pracę.
our team
Konrad Krasuski
Radca Prawny
e: k.krasuski@krasuski.legal
our team
Mateusz Kozakowski
Radca Prawny
e: m.kozakowski@krasuski.legal
our team
Marcin Walasiak
Prawnik
e: m.walasiak@krasuski.legal